Tevékenységeink megvalósítását az adományozóink teszik lehetővé. Mihez kezdünk a pénzzel? Ezen az oldalon bemutatjuk.

2022-ben jelentős országos szintű összefogás született az oktatásért. A polgári engedetlenségi mozgalommal, a sztrájkokkal és közös akcióinkkal sikerült elérnünk, hogy az oktatás ügye a megkerülhetetlen téma legyen a közvéleményben. A kormány pedig arra kényszerült, hogy elismerje a beavatkozás szükségességét.

2022 tavaszán felkaroltuk és koordináltuk az országos polgári engedetlenségi mozgalmat, ami az oktatásban dolgozók sztrájkjogának megcsonkítása miatt jött létre. Ez volt az utóbbi évek legnagyobb oktatási demonstrációja, amiben az ország 400 iskolájának 8000 tanára vett részt. Mivel ekkor a kormány még nem foglalkozott érdemben az mozgalom követeléseivel, eltökéltük, hogy a nyári szünet után újult erővel folytatjuk.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

2022 őszén országos polgári engedetlenségi hullámot hirdettünk ki az oktatásban dolgozók körében, hogy ezzel is felhívjuk a döntéshozók figyelmét az oktatás válságára és közelebb kerüljünk a változások kikényszerítéséhez. Koordináltuk és dokumentáltuk az akciókat, amikben országszerte több száz iskola sok ezer dolgozója vett részt. Az őszi polgári engedetlenségi hullámról minden nagyobb országos sajtóorgánum beszámolt és a kormány is kénytelen volt érdemi lépéseket ígérni, bár ezek azóta sem valósultak meg.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Az Oktatással a Demokráciáért Alapítvánnyal együttműködésben polgári engedetlenségi és sztrájkalapot hoztunk létre a beérkezett adományokból a 2022 tavaszi és őszi munkabeszüntetési hullámában résztvevő oktatási dolgozók anyagi kárpótlására. Minden olyan oktatási dolgozó pályázhatott az alap támogatására, aki részt vett munkabeszüntetések valamelyikében és ezért a béréből levonásra került sor. Az alap támogatására 2022-ben összesen 2100-an pályáztak, őket 84 millió forint értékben tudtuk segíteni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A 20K lelkes aktivistáival együttműködésben szabadon letölthető polgári engedetlenségi kisokost készítettünk a munkabeszüntetésben résztvevő oktatási dolgozók számára, aminek segítségével felkészülten vághattak bele az akcióba.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Évértékelő gálánk keretében a Civil Közoktatási Platform több tagszervezetével együttműködve közös gondolkodásra hívtuk a közoktatás kiemelt szereplőinek képviselőit, a diákokat, szülőket és pedagógusokat. Az eseményről írásos beszámoló született, ami az előadásokról készült videókkal együtt megtalálható a Civil Közoktatási Platform YouTube csatornáján.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Április 1-jén a noÁr mozgalommal közösen négy órás szolidaritási koncertet és tüntetést szerveztünk a budapesti Kossuth térre, hogy kiálljunk az oktatásban dolgozók és a munkabeszüntetésben résztvevők mellett. Az eseményen olyan előadók léptek fel és fejezték ki nyilvánosan támogatásukat, mint a Punnany Massif, a Ricsárdgír vagy a Belmondo.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Október 5.-én újra szolidaritási koncertet és tüntetést szerveztünk Budapesten. A tüntetésen több mint 40.000 ember vett részt, a koncerten pedig fellépett a Péterfy Bori & the Love Band, a Kiscsillag, a Funkasztikus és a Mered zenekar, összehozva ezzel az őszi időszak legnagyobb és leglátványosabb akcióját, ami végleg megkerülhetetlenné tette a nyilvánosság számára oktatási mozgalmat.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Részt vettünk a 2022. október 14-i élőlánc szervezésében Miskolcon a Hermann Ottó és a Földes Ferenc Gimnázium közé tanárok, diákok és szülők közreműködésével, hogy felhívjuk a figyelmet az oktatás válságára. Az esemény nemcsak a helyi, de az országos sajtóban is nagy visszhangot kapott.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A demonstráció szervezésével és megannyi azt követő akcióval sikerrel adtunk hangot a polgári engedetlenségben való részvételük miatt igazságtalanul kirúgott tanárok ügyének. Az azonnali elbocsátások megszűntek, a kormány pedig arra kényszerült, hogy új törvények beiktatásával a kirúgásokat titokban, a tanév lezárta után rendelhesse el. 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

2022 decemberében demonstrációval zavartuk meg a parlament ülését, hogy közvetlenül is eljuttassuk az oktatási mozgalom követeléseit a döntéshozóknak.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

2 millió forintot különítettünk el a pályázatra, melyet tanár-, diák- és szülői csoportok számára írtunk ki, kis forrásigényű, a munkabeszüntetést láthatóvá tevő, vagy az oktatással kapcsolatos fejleményekre reagáló és azzal kapcsolatos problémákat tematizáló projektek megvalósítására. A pályázatok az év során folyamatos elbírálásban részesültek és a pályázat segítségével 2022-ben összesen 11 akciót tudtunk támogatni, 1,1 millió forint értékben.

2022 decemberében plakátkampánnyal és látványos akciókkal hívtuk fel a lakosság figyelmét az oktatási rendszer problémáira és a mielőbbi reformok szükségességére. Az akciósorozat kapcsán a Szolidaritási Akciópályázat keretében anyagi támogatást igényelhetett bárki egy-egy ötletes akció megvalósításához.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

2022 végén jótékonysági árverést szerveztünk, melynek keretében a parlamenti akció kellékeiként használt pólókra lehetett licitálni. Az adományok összege több mint 800.000 forintra rúgott, ezt 1 millió forintra egészítette ki a Tanítanék és az összeget felajánlottuk a miskolci Dr. Ámbédkar Iskola számára. Az Ámbédkar hátrányos helyzetű roma fiataloknak segít minőségi oktatáshoz és érettségihez jutni, azonban az energiaárak drasztikus növekedésével veszélybe került a működésük. A felajánlás segítségével az Ámbédkar iskola sikerrel át tudta vészelni a telet. Az Ámbédkar igazgatójával, Orsós Jánossal készült videónkat itt tudod megnézni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Ha szeretnéd, hogy még több, a fentiekhez hasonló akciót tudjunk megvalósítani, akkor támogasd a Tanítanék működését adománnyal!